fbpx

Zadar hatalmas „víz-orgonája”

 

A hatalmas kőből faragott „tengeri-orgona” sípjait az Adriai-tenger hullámai szólaltatják meg Zadar városában a márvány mólón.

 Nikola Basic horvát építész készítette a különleges hangszert a háború sújtotta Zadar város számára, hogy egy kis zenét adjon vissza a térségbe. A természet alapú hangszer 35 orgonasípja a város márvány mólóján folyamatosan zenél, ahogy a hullámok érik a partszakaszt. A hullámok alakulnak hanggá a kőből faragott sípok áthaladva.

 Zenélő tengerpart – 70 méteres orgona 

 

 A 70 méter hosszú orgona sípjai, az Adriai-tengerbe vezető lépcsőkbe lettek telepítve. Minden lépcsőfok öt sípot tartalmaz, melyek különböző hangmagasságokban szólalnak meg a hullámok hatására.

A zenélő tengerpart a helyiek és a turisták körében is közkedvelt. Sokan járnak ide meditálni, sétálni, vagy csak nézni a naplementét, miközben hallgatják a tenger zenéjét.

…és a napelemes fénykör 

Közvetlenül az orgona mellett egy újabb érdekes installáció, a The Sun Salutation látható, melyet szintén Nikola Basic tervezett. A 22 méter átmérőjű napelemes lemezekből álló kör nappal magába szívja a napsugarak energiáját, majd elektromos árammá alakítja, sötétedés után pedig a beépített LED fények színes kavalkádját sugározza ki magából.