fbpx

Trogír bemutatása

 

Trogir Budapesttől 720, míg a letenyei határtól 490 kilométerre fekszik. Mivel egy mediterrán vidéken járunk, így Trogir nyaralásaink mellett, tavaszi és őszi kirándulásokhoz is tökéletes.

Trogir a Split-öböl nyugati sarkában egy mesterséges szigeten fekszik, a Ciovo sziget és a szárazföld közötti tengerátjáróban. A szigetet a szárazfölddel egy 20 méter hosszú, középkori kőhíd, míg a Ciovo szigettel, egy 110 méter hosszú mozgóhíd köti össze. Trogir óvárosa ezen a kis szigeten terül el. Trogir Horvátország egyik legszebb városa. A város történelmi központja, az UNESCO világörökségének része.

A Főtér látnivalói

A kikötői sétányon szinte mindig élet van. Nappal a turistáktól nyüzsög a part, ahogy leszáll a nap az emberek lefürödve, tiszta ruhában térnek vissza és hajnalig időznek a több száz éves műemlékek lábainál. Ha nem sajnáljuk a pénzt, igazán fényűző is lehet egy nyaralás Trogirban. A sétány előtt szinte mindig luxus jachtokat találunk. Nappal és éjjel egyaránt csodaszépek.

A helyi éttermi kínálatra egyaránt jellemzőek a halas és a húsos ételek. A merészebbek próbálják ki a rákokat, kagylókat, sült halakat. Ha inkább a hagyományos ízeknél maradnánk rendeljünk csevapot, pljeskavicát vagy raznicit. A sétányon több éttermet is találunk, így festői szépségű helyen vacsorázhatunk.

Nyaralás Trogirban

Ha Trogirra szervezzük a nyaralásunk, nagy valószínűséggel a szomszédos Ciovo szigeten lesz a szállásunk. A Ciovo sziget nagy előnye, hogy sok apartman domboldalban található, így szép rálátásunk lesz a tengerre illetve, bárhol is legyen a szállásunk, mindig lesz strand a környéken. Okrug Gornjinál egy hatalmas strandot találunk, ahol biztonságosan fürödhetünk a gyerekkel. Innen egyébként rendszeres hajójárat indul Trogir óvárosához. Trogir gyerekkel, családdal is remek úticél hiszen a jól kiépített strandzóna mellett nagyon sok kirándulást szerveznek a Közép-Dalmát szigetvilágba. A Krknjas nevű túrára érdemes befizetni. Ezek az utak a szomszédos Drvenik szigetre indulnak, ahol egy sekély, homokos lagúnában fürödhetünk.

Bulizzunk és nyaraljunk a barátainkkal!

Már önmagában Trogir óvárosa is csodálatos látványt nyújt éjszaka. Az óvárosban találunk néhány bárt, amelyik éjszaka is nyitva tart. A környék egyik legjobb bulihelyét a Ciovo szigeten találjuk. A Plaža Okrug nevű szórakozóhely a Copacabana strandnál van. Ez egy tengerparti, szabadtéri szórakozóhely. A Monaco club rögtön a Ciovo hídnál található. Ez egy igazi, vad, tombolós diszkó. Ez a hely hivatalos neve: Monaco club Trogir. Nappal a Copacabana és a Slatina strandok közül válogathatunk. Itt kedvünkre fürödhetünk, napozhatunk, mindenféle vízi herkentyűre, jet skire be lehet fizetni. Egyébként a környék legjobban felszerelt strandja Trogir déli sarkánál, Seget Donjinál van. Itt minden megtalálható, ami egy tökéletes nyaraláshoz szükséges: homokos, kavicsos strandok, bérelhető vízi járművek, több – éjjel is nyitva tartó – bár. Közel 3 kilométer hosszú ez a strand!

Az aktív nyaralások szerelmeseinek

Sok érdekes lehetőség adódik itt azoknak, akik a legtöbbet szeretnék kihozni a térségből. Ha kerékpárt bérlünk, végigbiciklizhetjük az erőd jellegű Kastellákat, de a Ciovo szigetet körbeölelő tengerparti sétányt is végigtekerhetjük. Kajakot és kenut is bérelhetünk. A ciovo szigeti Arbanijába érdemes elevezni, ahol egy kolostor előtt strandolhatunk. Többször említettük, hogy nagyon sok hajós túra indul Trogirból. A Drvenik, a Solta, a Brac és a Hvar sziget egyaránt tökéletes úticél. A szomszédos Marinán egy hatalmas hajós kikötő van, ahol kapitánnyal együtt tudunk hajót bérelni. Így a legkisebb öblöket, eldugott helyeket is fel tudjuk keresni.

Nyári programok

Minden nyáron, a főszezon idején nagyszabású programokat szerveznek Trogirban. Nagyon sok zenei előadást szerveznek a Kamerlengo erődbe például a Trogir Nyári Fesztivált. Mivel egy műemlék jellegű városról van szó, így sok középkori, látványos program körül válogathatunk. A város napján, középkori jelmezben öltöznek a szereplők és a kézműves középkori szakmák mindennapjaiba nyerhetünk betekintést. Van kovács- fazekasműhely és középkori látványpékség is. Lehet miből válogatni. A legtöbb rendezvényt a szomszédos Splitben szervezik.

Strandok

Minden nyaralás legfontosabb része a strandolás. Trogir strandjai a szemközti Ciovo szigeten találhatók, illetve a szárazföldön keletre, illetve nyugatra. A legjobb Trogiri strandok a Seget Donjinál található Madena strand, illetve a Ciovo szigeti Copacabana strand.

Trogir hajóskikötője

Az átellenes parton – a Ciovo sziget partján – egy 180 férõhelyes hajókikötõ üzemel, amely a 4-tõl egészen a 18 méteres hajóknak is kikötési lehetõséggel tud szolgálni. Minden kikötõhelynél áram- és vízcsatlakozás van, valamint a kikötõn található még wc, tusoló, és egy tíz tonnás emelõ is, üzemanyag állomással.

Kirándulási lehetőségek

Trogir, illetve a Ciovo sziget akkor jó választás, ha egy mediterrán hangulatú és sok látnivalót kínáló vidéken szeretnénk nyaralni. Az első számú helyi látnivaló maga Trogir óvárosa, illetve a Ciovo sziget természeti szépségei. A legközelebbi érdekesség a Split öböl partját végigkísérő kastellák. Ezek félig egyházi, félig privát erőd szerű építmények. A török hódoltság idején építették őket. Amikor támadás érkezett, ide menekült a helyi lakosság. Minden Trogir nyaralás kötelező látványossága Split illetve a Diokleciánusz palota. A palota felépítése és szépsége trogiréval vetekszik. Ha Splitig elkocsikáztunk, érdemes a nap másik felében Omisra is ellátogatni, ahol egy hatalmas homokos strandon fürödhetünk.

A helyi kikötőkben sok-sok hajós kirándulást szerveznek a környező szigetekre. Az egyik legnépszerűbb túra a Krknjasi túra. Ezek kirándulások a szemközti Drvenik szigetekhez indulnak ahol egy homokos laguna található. Ez a Krknjas lagúna. Ide mindenképpen látogassunk el. Több hajós kirándulás indul a Solta, a Brac és a Hvar szigetekre. Mindegyik sziget nagyon szép, érdemes ezeken is részt venni.

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy ez a csodálatos település annyira délen fekszik, hogy Trogir nyaraláson túl, őszi- és tavaszi pihenésre is kiváló. Ilyenkor még nincs akkora tömeg mint a nyári főszezonban, s ha strandolni nem szeretnénk, a legtöbb látványosságot így is fel tudjuk keresni.

Trogir megközelítése

Trogir autóval: Trogir autóval igen könnyen elérhető. Magyarország felől az M7-es autópályán a letenyei határátkelő után, ráhajtunk a horvát A4-es autópályára. Zágrábnál véget ér az A4-es autópálya. Zágrábtól az A1-es autópályán haladunk tovább egészen Trogirig. Nyugodtan induljunk útnak, egész végig jól ki van táblázva az útvonal.

Trogir busszal: Trogir buszpályaudvara a régi híd mellett található a szárazföldön. Közvetlen buszjáratok indulnak a szomszédos Splitbe továbbá Zágrábba, Zadarba és Dubrovnikba. Létezik egy Budapest Trogir buszjárat is, melyet az Orangeways szervez.

Trogir repülővel: Trogir keleti határában található a repülőtér. Ez valójában a Split repülőtér, de közelsége miatt, gyakorlatilag átsétálhatunk innen Trogirba. Szinte az összes európai nagyvárosból megközelíthető Trogir repülővel. A Budapest Trogir repülőjárattal folyamatosan próbálkoznak. Ha nem is közvetlenül, Trogir repülővel is elérhető.

 

 

 

 

 

 

2022-ben már az ENC-kölcsönzőtől!

Kedves korábbi megrendelőnk!
2022. január 1-jétől a No Roaming ENC üzletágát átvette az ENC-kölcsönző Kft., ezért az idei ENC bérléshez átirányítunk majd az enc-kolcsonzo.hu weboldalra!
Az ENC-kölcsönzőnél elérhető személyes átvételi lehetőséggel és a kiszámítható napidíjas rendszerrel még egyszerűbben és gyorsabban juthatsz majd az eszközhöz.
Idén is bérelj ENC-t utazásodhoz!