fbpx

Tesla és más elektromos autók zártak le egy benzinkutat

 

Tesla járművek és számos más elektromos jármű blokkolt egy horvátországi benzinkutat.

A szervezett tiltakozással, a helyi Tesla tulajdonosok nem hivatalos klubja, az intézkedés hiánya ellen szólalt fel, mely megakadályozná a robbanómotoros autók elektromos töltőhelyeken történő parkolásának lehetőségét, más néven „Icing”-et.

Az „Icing” megnevezés az elektromos járművek (EV) közössége által használatos kifejezés, mely a töltőhelyek blokkolását jelenti belső égésű járművekkel (ICE).

Számos esetben a járművezetők azért teszik ezt, mert nem figyelnek, nem törődnek vele vagy nem gondolják, hogy mekkora jelentőséggel bír és éppen annyira bosszantó, mintha egy elektromos jármű parkolna a kútoszlop elé.

Máskor pedig szándékosan csinálják ezt, hogy bosszantsák vele az elektromos járművek tulajdonosait, akikre valamilyen oknál fogva ellenségként tekintenek.

Bizonyos joghatóságokban elkezdtek foglalkozni az „Icing” kérdéssel. Jegyeket adnak azoknak az autósoknak, akik rácsatlakozás nélkül parkolnak a töltőhelyekre.

Németországban, például elvontatják azokat az autókat, amik akadályozzák a töltőállomást. Múlt hónapban közzétettek egy olyan esetet, ahol a rendőrség

daruval emelt fel egy teherautót, hogy eltávolítsa a töltőállomásról.

De másutt még nem fogadtak el szabályokat a töltőállomásokkal való visszaélések megakadályozására.

Horvátországban a helyi Tesla tulajdonosok a kezükbe vették az ügyeket és tiltakozást szerveztek egy benzinkút elektromos járművekkel történő blokkolásával.

Igor Kolovrat, a tiltakozás egyik résztvevője, így kommentálta az eseményeket:

„Az elektromos autó bosszúja!  Így néz ki az, amikor nem marad más megoldás az EV töltőállomások blokkolásának problémájának hangsúlyozására, mint lezárni a benzinkutat elektromos járművekkel. A megmozdulás 6 percig tartott, és nem állt szándékunkban zaklatni vele senkit, csak rámutatni arra a tényre, hogy az elektromos járművek itt vannak és azok pozitív hatásáról a társadalomra.”

A demonstráció csak rövid ideig tartott, de ennek ellenére sikerült felhívni a média figyelmét a kérdésre.

Az eseményt „Az elektromos autó bosszúja” -nak hívták Chris Paine azonos nevű EV dokumentumfilmjének tiszteletére.

A cikk írójának véleménye a demonstrációról az alábbi:

Biztos vagyok benne, hogy ez az akció ellentmondásos lesz, de szerintem néhány fontos tényezőt figyelembe kell venni. Normál esetben az az álláspontom, hogy „még akkor sem okozhatunk sérelmet valakinek, ha azt az illető meg is érdemli”, de ebben az helyzetben valójában nem a zavarás volt a cél, hiszen csak hat percig tartott a demonstráció.

Ez inkább annak szimbolikus ábrázolása volt, hogy milyen nevetséges a gázüzemű autók számára az elektromos járművek töltőállomásain parkolni.

Nyilvánvaló, hogy a legjobb út a jogalkotón keresztül történik pénzbírságok kiszabásával a töltőállomásokon, töltés nélkül parkoló emberek ellen, de nem tudom mennyire kivitelezhető ez Horvátországban.

Ezeket a tényezőket szem előtt tartva átadom nekik a tiltakozás lehetőségét, mert tudom, hogy ez egy rendkívül bosszantó helyzet lehet az elektromos járművek tulajdonosai számára.

Címkék: ,

2022-ben már az ENC-kölcsönzőtől!

Kedves korábbi megrendelőnk!
2022. január 1-jétől a No Roaming ENC üzletágát átvette az ENC-kölcsönző Kft., ezért az idei ENC bérléshez átirányítunk majd az enc-kolcsonzo.hu weboldalra!
Az ENC-kölcsönzőnél elérhető személyes átvételi lehetőséggel és a kiszámítható napidíjas rendszerrel még egyszerűbben és gyorsabban juthatsz majd az eszközhöz.
Idén is bérelj ENC-t utazásodhoz!