fbpx

Speciális traffipaxok kerülnek kihelyezésre a horvátországi autópályákon.

Az új műszerek két pont közötti táv megtételének idejét fogják kiszámítani. Amennyiben ez túl gyorsan történt meg, úgy jön majd a csekk.

A rendőrség és az autópálya-kezelő vállalat (HAC) 2020-tól újfajta traffipaxot, úgynevezett átlagsebesség-mérő rendszert telepít az autópályákra, hogy csökkentse a szabálysértések számát – számolt be róla kedden a Jutarnji List című horvát napilap.

Az autópálya-hálózatot eddig is figyelték kamerákon keresztül, melyeket forgalmasabb csomópontoknál, alagutak bejáratánál, hidakon és viaduktokon helyeztek el. Ezek a kamerák a forgalom figyelésére szolgálnak, és bár sebességet is mérnek, nem erre a célra állították be őket. Horvátországban jelenleg az autópályákon autópálya-rendőrség méri a sebességet, ők az úgynevezett kobrák.

A civil rendőrautó egy ideig követi a gyorshajtót, melyről felvétel is készül, majd a villogót kitéve kivezeti a szabálysértőt a forgalomból.

Az új rendszer viszont fixen kihelyezett kamerákkal ellenőrzi majd a gyorshajtókat.

A kamerák rendszámot regisztrálnak ezáltal pontosan mérik a két, illetve több sebességmérő készülék közti távolságot, majd kiszámolják, hogy az adott rendszámú autó milyen időn belül tette meg az adott távolságot. Amennyiben ezt egy bizonyos időnél gyorsabban teszi meg, akkor nem tartotta be az autópályán előírt, legfeljebb 130 km/órás haladási sebességet.

A bírságot ez alapján állapítják meg és a rendszám alapján postázzák.

A HAC kiemelte, hogy mivel nem a büntetés a céljuk, hanem a közlekedési kultúra javítása ezért a traffipaxok pontos helyét nyilvánosságra hozzák, és a pályákon is jelzik majd.

Véleményük szerint az átlagsebesség-mérés rendszerének bevezetése több szempontból hasznos. Egyrészt növeli az autópályákon a közforgalom biztonságát, csökkenti a balesetek számát, valamint visszafogja a szabálytalankodókat. Másrészt a mozgási sebesség kiegyenlítése segíti a gépjárművek nagyobb áramlását, amivel csökken az üzemanyag-fogyasztás, ezzel pedig a károsanyag-kibocsátás is.

 

Címkék: , ,

2022-ben már az ENC-kölcsönzőtől!

Kedves korábbi megrendelőnk!
2022. január 1-jétől a No Roaming ENC üzletágát átvette az ENC-kölcsönző Kft., ezért az idei ENC bérléshez átirányítunk majd az enc-kolcsonzo.hu weboldalra!
Az ENC-kölcsönzőnél elérhető személyes átvételi lehetőséggel és a kiszámítható napidíjas rendszerrel még egyszerűbben és gyorsabban juthatsz majd az eszközhöz.
Idén is bérelj ENC-t utazásodhoz!