fbpx

Rovinj, az Isztria gyöngyszeme

Horvátország egyik legjelentősebb turisztikai központja Rovinj. A város az Isztriai-félszigeten található, aminek köszönhetően fejlett a borászat, a halászat, az élelmiszeripar és a dohányipar is. A település kulturális és művészeti centrumként is jelentős vonzerővel bír.

A szigeten már a kr.e. 2. évezredben volt egy település. Az Isztriát uraló hisztri törzs lakott a területet. A későbbiekben a rómaiak foglalták el a térség faluit. A Római Birodalom várfalat és lőtornyokat épített a szigetre. Történészek szerint a ma ismert Rovinjt a kr. u. 3 században alapíthatták.

A 13-18. század közötti időszakban a Velencei Köztársaság fennhatósága alatt állt Rovinj. Az erődítményvárost átalakították kereskedelmi központtá és kikötővárossá. A helység ebben az időszakban nyerte el mai megjelenését, több palota is épült, emellett díszek kapubejárókkal és erkélyekkel díszítették az épületeket.

A 17. században dúló pestisjárvány idején a környező települések lakói a városba menekültek. Ekkor a lakóházak tetejét eltávolították, majd a helyére további emeleteket építettek, hogy be tudják fogadni az embereket. Ekkor robbanásszerűen megnövekedett a település lakónépessége, hiszen ugyan akkora területen, 7-8-szor annyi ember élt, mint korábban. Ennek következtében a szigetet és a szárazföldet összekötő csatornát feltöltötték, így lehetőség támadt a terjeszkedésre. A szigeten található településrész alkotja a mai, óvárosként nevezett területet.

Az eredeti 7 városkapuból mára mindössze 3 maradt. Ezek a díszes kapuk a velencei fennhatóság alatt épültek. Stílusuk az akkori építészeti sajátosságokat tükrözik. A főtérről az óváros felé haladva rögtön szemben találjuk magunkat az egyik kapuval. Ez a Szent Kereszt kapu.

A szűk utcákon továbbhaladva jutunk el a félsziget magaslatán elhelyezkedő Szent Eufémia templomhoz, ami Rovinj leglátványosabb jelképévé vált. Nevét a város védőszentjéről kapta. Ez a keresztény templom velencei-barokk stílusban épült. A templom mellett lévő harangtornyot 26 éven keresztül építették, tervezője pedig ugyanaz volt, mint aki a velencei Szent Márk templomot is tervezte. A torony tetején lévő Szent Eufémia szobor a helyi uralkodó szélirányt mutatja hajósok számára.

Ha Rovinjban jársz, fedezd fel Te is ezt a gyönyörű települsét, és élvezd a meseszép kilátást a Szent Eufémia templomtorony tetejéről!

Címkék: ,

2022-ben már az ENC-kölcsönzőtől!

Kedves korábbi megrendelőnk!
2022. január 1-jétől a No Roaming ENC üzletágát átvette az ENC-kölcsönző Kft., ezért az idei ENC bérléshez átirányítunk majd az enc-kolcsonzo.hu weboldalra!
Az ENC-kölcsönzőnél elérhető személyes átvételi lehetőséggel és a kiszámítható napidíjas rendszerrel még egyszerűbben és gyorsabban juthatsz majd az eszközhöz.
Idén is bérelj ENC-t utazásodhoz!