fbpx

Rab sziget, Lopár bemutatása

 

Lopar a Rab sziget északi végén helyezkedik el. A település eredetileg az északi öbölben kezdett el kialakulni, de a déli öbölnél található, hatalmas kiterjedésű, homokos öböl miatt, a fejlődés átkerült a déli öbölhöz. Ha ma Loparra gondolunk, a település ezen részére gondolunk. Ha ma beérkezünk Loparra, egy nagy körforgalom fogad. Itt a San Marino / Sahara jelek irányába tartsunk.

 

Lopar a Rab sziget északi végén helyezkedik el. A település eredetileg az északi öbölben kezdett el kialakulni, de a déli öbölnél található, hatalmas kiterjedésű, homokos öböl miatt, a fejlődés átkerült a déli öbölhöz. Ha ma Loparra gondolunk, a település ezen részére gondolunk. Ha ma beérkezünk Loparra, egy nagy körforgalom fogad. Itt a San Marino / Sahara jelek irányába tartsunk.

Ahogy elérjük a strandot, szinte egy végtelenségig tartó, napozóágy sor viszi a távolba a szemünket. Olyan nagy ez a strand, s végig tele van napágyakkal, hogy olyan érzésünk támad, mintha egy óriási stadion közepére érkeztünk volna meg.

A lopari homokos strand különlegessége, hogy itt tényleg finom, forró, homokos talaj fogad. Nyáron persze jó forró a homok. A lábad alatt szinte besüpped a homokos aljzat, annyira finom homokos. Érdemes lepakolni az első szabad helyen és strandolni egyet.

Ahogy a tengerbe tartasz, kisgyerek játszanak a parton. Homokvárat építenek, pancsolnak és a szülők is fekszenek a vízben, vagy a parton. Igazából ide, fél éves kis, pelenkás gyerekkel is le tudsz jönni strandolni.

Elviekben a szemközti szigetre is át tud sétálni egy felnőtt, de ezt sajnos nem tudjuk kipróbálni, hiszen a strand elkerített része, bőven a sziget előtt befejeződik. Ugyan ki lehet kerülni a bójákat és át lehet menni / úszni a kis szigetre, de biztonságosan érdemes a kijelölt strandon maradni. Megjegyeznénk, eredetileg nem volt itt kijelölt, bójás strand, akkor simán át lehetett sétálni a szigetecskére.

Csúszdapark

A strand déli végén – a sziklás rész előtt – egy köves területet találunk. Itt van egy óriás csúszda több pályával, illetve itt lehet jet skit bérelni, banánozni, ufózni, parasailingezni (ez az amikor ejtőernyővel jó magasra felhúznak) illetve flyboardozni (ez meg amikor a vízsugár tetején állsz).

Egy kötelező program: a Goli sziget

Egy Lopar nyaralás során érdemes befizetni egy olyan hajós kirándulásra, mely átmegy a szemközti Goli szigetre (magyarul Csupasz szigetre). A sziget egykoron börtönsziget volt. Horvát Alcatraznak hívták, mivel a legveszélyesebb bűnözőket hozták ide. A börtönsziget jelmondata: „Mi gradimo otok – otok gradi nas”, vagyis „Mi építjük a szigetet – a sziget épít minket”.

Igazából a Goli szigeten semmilyen véres, félelemkeltő dolog nincs már. A II. Világháború után bezárták a börtönöket, azóta pusztulnak az épületek. Az egykori épületek romjait tudjuk megnézni. Akkor javaslom, ha egy hétig itt nyaraltok és programhiány van.

További homokos strandok

A Lopar félsziget északi részén, több homokos strand található még. Ezeket kocsival, vagy gyalogosan érjük el. A lopari nagy strandtól – a Paradicsompart strandtól – északra található a legnagyobb homokos öböl, a Sahara. Ez kb. a fele akkora, mint a lopari nagy strand, de ugyanolyan lassan mélyül. Lopar településről, egy turistaúton keresztül érjük el ezt a strandot.

A Lopar félsziget északnyugati strandjait a városból, a nagy körforgalomtól indulva, kocsival éred el. Egy másfél autó széles aszfaltúton éred el a strandokhoz közeli parkolókat, majd gyalogosan kell megtenni a fennmaradó távolságokat. A Ciganka partja kicsit köves, de a Sturic illetve a Dubac strand szintén, finom homokos.

Ezen strandokat, akkor javaslom, ha hosszabb időt töltesz Loparon és nem akarsz minden nap a Paradicsomparton strandolni. Kétség kívül a Paradicsompart strand a legjobb, legjobban felszerelt. Sok strandhoz kutyagolni kell és számolni kell azzal is, hogy ezek a strandok kint vannak a természetben, így a strandcuccokon túl, a vizet / hűtött sört / fagyikat / szendvicseket magunkkal kell vinni.

 

Homokos strandok Loparon

  1. Paradicsompart
  2. Sahara
  3. Podsilo
  4. Dubac
  5. Sturic
  6. Crikvena
  7. Lopar

Kirándulási lehetőségek

Ha Loparon nyaralunk, a legtöbb időt a helyi Paradicsompart strandon töltjük majd. A sziget legszebb, s egyben központi települése Rab város. Rab egyszerűen meseszép. Úgy néz ki, mintha egy mesebeli tengerpari vár lenne. A valóságban is van egy várfal a város körül, szűk, sikátorok kacskaringóznak végig az óvároson. Igazából elindulsz az első utcán, s csak viszi a szemed a sok régi épület és a sok-sok csillogó üzlet.

Rab nyugati oldala egy magaslatra kúszik fel. Négy templomtorony ágaskodik a magasba, mely meghatározza Rab kinézetét. Ezek közül, 2 templomtoronyba biztosan fel tudsz mászni. Érdemes is, mert nagyon szép kilátás nyílik innen az óvárosra és a környező tengerre.

Rab népszerűségét tovább növeli az a tény is, hogy innen indulnak a legjobb hajós kirándulások. Az egyik legjobb hajós program az, amelyik a losinj szigeti Veli Losinjba indul, a másik nagyon jó program, mely a szárazföld felé megy, s megáll a Zavratnica hajóroncsnál. Ezekre érdemes befizetni.

 

Lopart mindenkinek szívből javaslom. Közel van Magyarországhoz és olyan finom, homokos strand található itt, ami Horvátországban egyedülálló. Mivel már kora tavasztól jól felmelegszik a nagy strand alacsony vize, így Lopar nyaraláson túl tavaszi, vagy őszi, utónyári pihenésekhez is tökéletes választás.

2022-ben már az ENC-kölcsönzőtől!

Kedves korábbi megrendelőnk!
2022. január 1-jétől a No Roaming ENC üzletágát átvette az ENC-kölcsönző Kft., ezért az idei ENC bérléshez átirányítunk majd az enc-kolcsonzo.hu weboldalra!
Az ENC-kölcsönzőnél elérhető személyes átvételi lehetőséggel és a kiszámítható napidíjas rendszerrel még egyszerűbben és gyorsabban juthatsz majd az eszközhöz.
Idén is bérelj ENC-t utazásodhoz!