fbpx

A Plitvicei tavak

Horvátország talán az egyik legszebb természeti képződménye a Plitvicei-tavak. A Letenyei átkelőtől mindössze 240 kilométerre található ez a gyönyörű tórendszer, amit 1979-ben az UNESCO a világörökség részének nyilvánított.

A tórendszert két folyó táplálja, amelyek vize tóvá duzzadtak. Ez a folyamat több ezer éve kezdődött meg és még napjainkban is folyamatosan formálódik ez a gyönyörű terület. A folyóknak köszönhetően a tavak vízcseréje folyamatosan biztosított, így az élővilág is folyamatosan bővül.

A nemzeti park nagyon gazdag élővilággal rendelkezik. Több védett állatfaj is él a területen, mint például az erdei fülesbagoly, vidra, és barnamedve. Ez ne rémisszen meg senkit, ugyanis ezek a nagytestű állatok elkerülik a turista útvonalakat. Számos kisebb testű állattal viszont nagy számban találkozhatunk: lepkékkel, madarakkal, halakkal és kisebb testű emlősökkel. Nem maradhat említés nélkül a növényvilág. Egész évben elképesztő látványt nyújtanak a zöld különböző árnyalatai, ez a színvilág a mohák és az algák jelenlétének köszönhető. Emellett számos színpompás virágfaj is található a nemzeti park területén. Orchideák és harangvirágok teszik teljessé a látványt.

A Plitvicei-tavak területe két részre osztható. A felső tavak területén található a park bejárata, így érdemes ott parkolni, és a kihelyezett táblákat követve tájékozódni az útvonalakról. Az alsó tavak területén lehetőség van sétahajózásra, így a víz felől is alkalom nyílik megszemlélni ezt a gyönyörű tájat.

Szánjon rá legalább egy napot, hogy élvezze a friss levegőt és érezze a természet közelségét ezen a káprázatos helyen. Fedezzük fel együtt a Plitvicei-tavakat!