fbpx

Milyen az Advent a horvát tengerparton?

 

Így túl Advent első vasárnapján nincs is annál különösebb, mint amikor a kedvenc nyaralási helyünk, a kedvenc tengerparti városunk, karácsonyi fényekbe öltözik.

Az ünnepi készülődés Horvátországban

A mediterrán tengerparti városoktól alapvetően távol áll a karácsonyi hangulat és a díszes fénykivilágítás. Elsősorban az északi népektől erednek a fényárban úszó városok, városrészletek, terek. Mostanra azonban Horvátország is teljes mértékben átvette az adventi készülődés hagyományát, hangulatát. Ma már egyre több tengerparti várost díszítenek fel, rendeznek karácsonyi ünnepségeket.

Split és Zágráb az elsők

Először Zágrábban rendeztek adventi vásárokat, majd Split csatlakozott a sorhoz. Splitben az egész korzó átveszi a karácsonyi hangulatot. Sokszor napközben a 10-15 fokos igazi mediterrán napsütésben sétálhatunk a tengerparton, míg estére a hűvösebb levegőben jól esik egy forralt bor a koncertekhez.

A Split Advent nevű ünnepség az egész városra kiterjed. A Diocletianus palota is felölti karácsonyi ruháját. Igazán különleges látvány nyújtanak a kétezer éves várfalak előtti karácsonyi színekbe öltözött terek, utcák, épületek.

Ugyan „csak” november végétől indul a tényleges Advent, de Split itt is élen jár. Splitben már napokkal korábban elindul az ünnepség. A szokásos kirakodó vásáron túl, horvát étel különlegességeket és ajándéktárgyakat is beszerezhetünk. Mára hagyománnyá vált, hogy a Marjan félszigetnél egy gasztró részt állítanak fel, ahol helyi étel különlegességeket kóstolhatunk meg.

Dubrovnik és Pula is gyönyörű ilyenkor

Egyre népszerűbb az Advent Horvátországban. Dubrovnikban, Pulán és most már Zadarban is látványos vásárokat, zenés programokat szerveznek. Igazán különös látvány – a Trónok harcából is jól ismert – Dubrovnik óvárosa karácsonyi öltözetben.

 

 

Ha tehetjük, és ha időnk és pénztárcánk engedi, próbáljuk ki milyen napközben a parton napozni, utána éjszaka egy karácsonyi fényekben csillogó, középkori városban forralt borozni, finom horvát sütiket majszolni.

Karácsonykor is bérelj ENC készüléket tőlünk, hogy az ünnep ne idegeskedéssel teljen az autópályán.

https://noroaming.hu/horvat-uthasznalat-turistaknak/

 

A szigeteken is adventi hangulat van

A mediterrán szigeteken is karácsonyi hangulatba öltöznek a középkori városok. Ugyan kicsit szokatlan látvány a fenyő imitáció egy olyan helyen, ahol sose esik a hó, de legalább az adventet idéző hangulat megvan.

 

 

2022-ben már az ENC-kölcsönzőtől!

Kedves korábbi megrendelőnk!
2022. január 1-jétől a No Roaming ENC üzletágát átvette az ENC-kölcsönző Kft., ezért az idei ENC bérléshez átirányítunk majd az enc-kolcsonzo.hu weboldalra!
Az ENC-kölcsönzőnél elérhető személyes átvételi lehetőséggel és a kiszámítható napidíjas rendszerrel még egyszerűbben és gyorsabban juthatsz majd az eszközhöz.
Idén is bérelj ENC-t utazásodhoz!