fbpx

Májusban útjára indulhat a turizmus Horvátországban

 

Gari Capelli turisztikai miniszter nyilatkozata szerint május végén megnyithatják Horvátország határait, és így a horvát állampolgárok számára engedélyezett lehet a külföldre utazás. Az EU minisztereinek hétfői találkozóját követően az RTL-nek adott interjút Capelli, melyben elmondta, hogy egyetértés van abban, miszerint találni kell egy közös, Európai Unión belüli mobilitási protokollt.  „Elismerésüket fejezték ki irántunk, és minden résztvevő üdvözölte, hogy Horvátország megfelelő ellenőrzés alatt képes tartani a COVID-19 járványt. Mindannyiunk számára alapvető, hogy a mobilitás a lehető leghamarabb visszatérhessen az emberek életébe.” mondta a miniszter.

Már keresik a megoldást a turisztikai ipar számára, legalábbis, ami az Európai Unión belüli vagy annál kisebb léptékű utazásokat illeti. Elképzelhető, hogy ez közúti és légi közlekedési folyosók kialakítását fogja jelenteni Horvátország és hozzá hasonló COVID-19 járványügyi adatokat mutató országok, úgy, mint Ausztria, a Cseh Köztársaság vagy Németország, között. Másik lehetőség, hogy a Horvátországba beutazni kívánó turistáknak rendelkezniük kell majd koronavírus-mentességet igazoló, hivatalos dokumentummal.

Capelli elárulta, hogy ennek az ötletnek a megvitatása már az EU szintjén zajlik. „Egy hónapos határidőt adtunk magunknak arra, hogy kidolgozzuk, pontosan miként lehetne ezt a gyakorlatban megoldani. E mögött támogató akarat van, annak ellenére is, hogy vannak olyan országok, amelyek a saját határaikon belül kívánják tartani polgáraikat. Az emberek utazni akarnak, én úgy gondolom, hogy erre lesz megoldás.”

Hozzátette: „Itt egy olyan utazásról lehet szó, amikor otthonról közvetlenül a szállásra utazik az ember, ez az irányított turizmus, ez másképp nem megoldható. A közúti folyosók, csakúgy, mint a légi közlekedési folyosók kijelölése, valószínűleg meg fog történni. A turistáknak előre megadnák, hogy melyik folyosót használják a minimális emberi kontaktus érdekében.”

Kétség sem férhet ahhoz, hogy 2020-ban a turizmus merőben el fog térni a bármely korábbi évben megszokottól, az elmúlt három évben Horvátország folyamatosan rekordokat döntött a turisták számát és a turisztikai bevételeket illetően. Arra a kérdésre, hogy az idei évben mi várható a turisztikai szezonban, a miniszter szerint akár 25-30 %-ára is vissza fognak esni a bevételek a tavalyi évhez képest.

„Jelenleg azzal tervezünk, hogy idén a 25-30 %-os lesz a főszezon bevétele. A turizmus nem lesz a megszokott. Ez azonban jót hozhat nekünk. El kell kezdenünk kidolgozni egy új turisztikai stratégiát. Ma mindenki arról beszél, hogy vízszintesen kell a gazdaságokat élénkíteni. A turizmus által generált GDP hatása a gazdaságra magas lesz,” mondta Capelli.

Arra a kérdésre, hogy vajon mikor nyílhatnak meg újra a határok, mikor utazhatnak be turisták, és főleg, mikor lesz engedélyezett a horvátok számára az országból való kiutazás, a miniszter leszögezte: „Reménykedem, hogy a fertőzött személyek száma nem fog robbanásszerűen növekedni, és így május végére már lehetőség lesz szabadidős tevékenységekre, valamint turisták fogadására. Azonban, az eddigi gyakorlatot mindenképpen felejtsük el, hiszen idén a turizmus teljesen új és kontrollált lesz,” tette hozzá Capelli.

2022-ben már az ENC-kölcsönzőtől!

Kedves korábbi megrendelőnk!
2022. január 1-jétől a No Roaming ENC üzletágát átvette az ENC-kölcsönző Kft., ezért az idei ENC bérléshez átirányítunk majd az enc-kolcsonzo.hu weboldalra!
Az ENC-kölcsönzőnél elérhető személyes átvételi lehetőséggel és a kiszámítható napidíjas rendszerrel még egyszerűbben és gyorsabban juthatsz majd az eszközhöz.
Idén is bérelj ENC-t utazásodhoz!