fbpx

Várakozás nélkül autózhatunk Horvátországba?

Már 2020 nyarán mentesülhetünk a várakozástól Horvátországba történő belépéskor: Horvátország schengeni közös utazási térségbe való felvételére tett javaslatot az Európai Bizottság.

Az ország már teljesítette minden feltételét annak, hogy csatlakozzon a belső határellenőrzés nélküli szabad mozgást lehetővé tévő schengeni övezethez – közölte kedd délutáni értékelésében az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület egyúttal felszólította az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő tanácsot ezen értékelés megvitatására.

Amennyiben a javaslatot az Európai Tanács elfogadja, a felvétel napjától a horvát határszakaszon megszűnne a határellenőrzés, és lényegesen egyszerűsödne az adriai utazás.

Az EU-tagállamok egyhangú döntésére van szükség a csatlakozás jóváhagyásához.

A külső határok védelmének fontosságát is hangsúlyozták

A keddi jelentésben azt is kiemelték, hogy Zágráb minden előírásnak eleget tett, felkészült a schengeni szabályok teljes körű alkalmazására, azonban addig is meg kell őriznie a jelenlegi állapotot és meg kell felelnie a közös normáknak, különös tekintettel a külső határok kezelése terén.

Dimitrisz Avramopulosz uniós bel- és migrációügyi biztos az integráció egyik legnagyszerűbb vívmányának nevezte a schengeni rendszert, s véleménye szerint, azt a horvát tagság tovább erősítené, hatékonyabbá téve a külső határok védelmét. A mostani döntés egy közel négyéves folyamat eredménye.

A bizottság már korábban megerősítette, hogy az EU-ba 2013-ban belépett ország, az igazságszolgáltatási és alapjogi normákat továbbra is tiszteletben tartva, teljesítette az előírásokat az adatvédelem, a rendőri és igazságügyi együttműködés, a közös vízumpolitika, illetve a schengeni információs rendszer területén, most arról számolt be, hogy a külső határok kezelése is összhangba került a vonatkozó szabályokkal.

Schengeni 26-ok

A schengeni térség jelenleg 26 európai országból áll (amelyek közül 22 az EU tagja): Belgium, Cseh Köztársaság, Dánia, Németország, Észtország, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Hollandia, Ausztria, Lengyelország, Portugália, Szlovénia, Szlovákia, Finnország és Svédország, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc. A belső határellenőrzés nélküli térség részeként ezek az országok nem végeznek határellenőrzéseket belső határaikon, a külső határaikon harmonizált ellenőrzéseket végeznek.

 

2022-ben már az ENC-kölcsönzőtől!

Kedves korábbi megrendelőnk!
2022. január 1-jétől a No Roaming ENC üzletágát átvette az ENC-kölcsönző Kft., ezért az idei ENC bérléshez átirányítunk majd az enc-kolcsonzo.hu weboldalra!
Az ENC-kölcsönzőnél elérhető személyes átvételi lehetőséggel és a kiszámítható napidíjas rendszerrel még egyszerűbben és gyorsabban juthatsz majd az eszközhöz.
Idén is bérelj ENC-t utazásodhoz!