Isztria zamata
Az isztriai ételekben az olasz gasztronómia ízei köszönnek vissza. Ezen a területen közkedvelt ételek a pizza, a rizottó, és a pastaciutta. A tengerparti részeken rengeteg szardíniát, kagylót, tintahalat és tonhalat fogyasztanak, amelyeket frissen halásznak ki az Adriai-tengerből. Az osztrigák az Isztriai-félszigeten található Lim-fjordból származnak, így ott tudsz igazán friss és barátságosabb árú osztrigát kóstolni. Az egész országban, így az Isztrián is nagyon népszerű a fagylalt, a cevapcici, és a girice. Az utóbbi egy kisméretű szardellafajta lisztbe forgatva és olajban kisütve.
A térség leghíresebb étele az isztriai sonka, a pršut. A neve igen hasonló az olaszok sonkájához, ami nem véletlen, hiszen az elkészítési technikája és a receptúrája is nagymértékben hasonlít. Népszerűsége rohamosan növekszik, ami a minőségének köszönhető, azonban ez az árán is látszik. Bátran kóstold meg ezt az ízletes sonkát!
Az Isztria gasztronómiájára jellemző a különböző fűszerek használata. Az ételeket bazsalikommal, majorannával, rozmaringgal, zsályával, és további fűszerekkel teszik igazán ízletessé.
Ha te is odavagy a tenger gyümölcseiért, akkor bátran kóstold meg a különböző halételeket és kagylókat! A dagnje, azaz fekete kagyló igen közkedvelt a horvátok és a turisták körében is.
Recent Comments
ActionSchedulerSays
action complete
ActionSchedulerSays
action started