fbpx

Hvar sziget felfedezése

 

Hvar Horvátország 4. legnagyobb szigete. Területe 299,6 km2, partvonala 254 km hosszú, népessége 11 ezer fő. A sziget legmagasabb csúcsa, a Sveti Nikola 628 méter magas. Hvar Dalmáciában, a Brac-szigettől délre, Korculától és a Vis-szigettől északra fekszik. A szigethez közeli szárazföldi nagyvárosok: Split, Omis és Makarska. Évi 2715 órás, napi átlag 7,4 órás napsütéses órájával Hvar az Adria legnaposabb szigete, ahol télen is kellemes a hőmérséklet (főleg a sziget nyugati része napos még télen is). Természeti szépségei egyedülállóak, szép öblök, buja növényzet: rozmaringok, levendulák, szőlőskertek, pineaerdők, olivaligetek jellemzik. A strandok a szigeten főként kavicsosak és sziklásak.

Hvar megszámlálhatatlanul sok természeti, és építészeti szépséget, csodás öblöt, és tengerpartot kínál. Szórakozási, és kulturális lehetőséget, és gasztronómiai élményekben sem szűkölködik Hvar, a legnemesebb borok kóstolhatók itt. Híres bor a Zlatan Pavac, a sziget remek vörösbora. A fiatalok pedig önfeledten bulizhatnak szigeten: Hvar egy igazi bulisziget, jelentős éjszakai élettel.

Eljutás autóval Hvarra: Budapestről Split 750 km / kb. 7 óra, az autópálya díjakkal számolni kell. Személyautóval, I-es kategóriában, szezonon kívül Goricantól Dugopolje lehajtóig 225 kn, főszezonban azonban kb. 10% -os drágulásra kell számítani. További kategóriákban az ár itt nézhető meg.

Hvar elérhető autó nélkül is: Splitig vonattal, vagy az Eurolines Dalmát Expresszével. Splitből pedig, a vasútállomás közelében lévő kikötőből komppal Stari Gradig. A szigeten buszjáratok közlekednek Hvar és Stari Grad, valamint Vrboska és Jelsa között.

Hvar szállások:A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig mindenki megtalálja a számára megfelelő szállást ebben a térségben is. Ehhez segítségként ajánlunk két Facebook csoportot: az Omis kedvelők csoportját és a Szállás Horvátországban csoportot.

 

Hvar város

Hvar szigetének legnagyobb települése az azonos nevű, 3762 lakosú város. Ez a sziget első számú attrakciója. Különösen tiszta és rendezett település, mely megőrizte egyedi arculatát. Tengerparti promenádját pálmafák és a 7. századi városfalak szegélyezik. Fehér kőházai igazi középkori atmoszférát adnak a városnak. Hvar népszerűségének megfelelően, meglehetősen drága hely is.

Azon kívül, hogy a legszebb hely a szigeten, ez a legnagyobb, legzsúfoltabb, és legpezsgőbb éjszakai élettel rendelkező település, számos szórakozóhellyel, kocsmával, kávézóval, és egyéb szórakozási lehetőségekkel. Itt összpontosul a sziget éjszakai élete, valamint az innen taxihajóval elérhető Carpe Diem strandon, amit nappal is érdemes meglátogatni. A város így az aktívabb, hangosabb nyaralást kedvelők számára jó választás.  Akik viszont a csendet és a nyugalmat szeretik, azok inkább a kevésbé zsúfolt, és halkabb településeken keressenek szállást, de semmiképpen ne hagyják ki Hvar nevezetességeinek megtekintését.

 

Dubovica-strand

Hvartól 20 perc autózással, majd ugyanennyi gyaloglással, vagy hajóval érhető el a a kissé félreeső, aprókavicsos Dubovica-strand. Gyönyörű kavicsos part, kristálytiszta vízzel, sokak szerint a Hvar sziget legszebb strandja. Mivel csak autóval lehet idejutni, ez a kis, csodálatos strand kevésbé zsúfolt, mint a többi. Egy kis étterem is található a strand mellett.

 

Hvar erődök

A Hvar városában, a dombon található, erdőn keresztül elérhető Spanjola-erődből csodás panoráma-kilátás nyílik Hvarra, és más szigetekre is. Éjszaka is érdemes megnézni, amikor a sötétség és a fehér város fantasztikus kontrasztot alkot. Az erőd a 16. században épült, a puskapor-raktár felrobbanása után 1579-ben restaurálták.

A másik hvari erőd az 1811-es Napóleon-erőd.

 

Sv. Stjepan / Szt. István Katedrális

A Sv. Stjepan katedrális Hvar városának főterén áll.

 

Loggia és óratorony

Hvar főterének figyelemre méltó látványossági a loggia, és az óratorony.

A loggia, és az óratorony mára a Hotel Palace részeivé váltak.

 

Basina

Basina Hvar egyik legszebb öblében fekszik. A sziget közepén, néhány km-re Jelsától és Vrboskától található kis falu azoknak ajánlható, akik csodás környezetben, romlatlan természeti szépségek közelében, de az autóktól és a tömegtől távol, békésen szeretnék eltölteni horvátországi, hvar-szigeti nyaralásukat.

 

Jelsa

A 3600 lakosú, Hvar közepén fekvő, a sziget két legmagasabb hegyével és erdőkkel határolt Jelsában komoly tradíciója van a turizmusnak: az első szálloda, a Hotel Jardan 1911-ben nyílt. Első látásra modern városnak tűnik, de régi történelme van, amely az ősidők homályába vész. Az építészeti csodák itt nem fogják elkáprázatni a látogatókat, de a tömeg se olyan nagy. Jelsa régóta ismert minőségi vörösboráról. A városban nyaralók számos tiszta, és szép strand közül választhatnak, szabad idejükben pedig több nevezetességet is meglátogathatnak.

 

Pakleni-szigetek

Hvar településével szemben 20 kicsi, romantikus szigetecske található, amelyeken számos gyönyörű, romantikus strand, különleges sziklák, és középkori házak találhatók. A tengervíz errefelé szó szerint kristálytiszta, a szigetek békések, idillikusak. A Pakleni-szigetek könnyen elérhetőek Hvar kikötőjéből induló hajótaxikkal.

 

Stari Grad

Stari Grad (magyarul régi település) a sziget legrégebbi, és egyben Horvátország legrégebbi, és Európa egyik első települése. A sziget északi részén terül el. Hvar városhoz hasonlóan nyüzsgő, de nem annyira zsúfolt. Itt kötnek ki a Splitből érkező kompok. A fejlett turistaközpont számos kikapcsolódási lehetőséget biztosít, éttermeiben autentikus tengeri ételek és híres horvát borok ízlelhetők meg. Nyaranként híres kulturális, és ifjúsági fesztiválok, sportesemények helyszíne a település. Stari Grad fő látnivalója a az 1520-as Trvdalj (vagy Hektorovic-kúria) amely egy varázslatos palota, kerttel (melynek ékessége egy több mint százéves magnóliafa), és tengervízzel feltöltött halastóval. Közel hozzá a 16. századi Sveti Rok-templom, és az 1482-ben alapított domonkos-kolostor áll.

 

Sveta Nedjelja

Sveta Nedjelja egy kis, eldugott falu a sziget déli partján, a Sveti Nikola csúcs alatt. Érdemes eljönni ide azoknak, akik szép tájakat, csodás természeti kincseket szeretnének látni, a sziget egy csendesebb, nyugodtabb részén. Sveta Nedjelja egyben egy jelentős szőlőtermő vidék is, remek borok kóstolhatók erre.

 

Sucuraj

Sucuraj 63 km-re Hvar fővárosától, a szigete keleti részén, a kontinenshez legközelebb fekvő település. A több, mint 2300 éves, jelenleg 400 lakosú települést az idők folyamán több alkalommal is lerombolták, majd újjáépítették. A turizmus térhódítása ellenére Sucuraj sok lakosa még ma is a tradicionális tevékenységeket űzi: halásznak, bort, és olívaolajat készítenek, így tevékenységük gyümölcsébe minden turista belekóstolhat. Sucuraj azoknak ajánlható, akik szeretnének a zajtól, a tömegtől, és a nyüzsgéstől egy kicsit távolabb lenni.

 

Vrboska

Hvar napos szigetének legkisebb települése, Hvar északi részén, Jelsához közel fekvő, 15. században alapított Vrboska többek között arról különleges, hogy egy rejtett öbölben fekszik, a házak a part két oldalán vannak, az öböl két oldalát hidak kötik össze. Ezek miatt Vrboskát „kis Velencének” is nevezik. Érinthetetlen tölgyfái, kulturális örökségei, szűk utcái mind-mind Hvar egyik legkülönlegesebb településévé teszik. Vrboska építészeti nevezetességei az 1575-ös Szent Mária erődtemplom, és a Szent Lőrinc templom. Háboríthatatlan természeti szépségei, kristálytiszta levegője, és tengervize is hozzájárulnak e idillikus hely hangulatához. Vrboska a sziget egyik legjobb nudista-strandjának is otthona. Stari Gradnál és Hvarnál olcsóbb hely, nyugodt, csendes település, sziklás partszakaszokkal.

 

2022-ben már az ENC-kölcsönzőtől!

Kedves korábbi megrendelőnk!
2022. január 1-jétől a No Roaming ENC üzletágát átvette az ENC-kölcsönző Kft., ezért az idei ENC bérléshez átirányítunk majd az enc-kolcsonzo.hu weboldalra!
Az ENC-kölcsönzőnél elérhető személyes átvételi lehetőséggel és a kiszámítható napidíjas rendszerrel még egyszerűbben és gyorsabban juthatsz majd az eszközhöz.
Idén is bérelj ENC-t utazásodhoz!