fbpx

Horvátország nyert a Balatonnal szemben

 

A fapados járatoknak és az olcsó szállásoknak köszönhetően az utóbbi években kinyílt a világ, azonban mégis számos magyar turista teszi fel nyaranta a klasszikus kérdést: „Horvát tengerpart vagy Balaton?”. A versenyben Horvátország diadalmaskodik, legalábbis a főszezonban.

 Az elmúlt tíz évben a magyar vendégek és az általuk eltöltött éjszakák száma a horvát kereskedelmi szálláshelyeken megduplázódott a főszezonban, miközben a Balatonon a növekedés a 40 százalékot sem érte el. Ennek eredményeképpen a vendégek száma még nem, de az éjszakáké már stabilan magasabb Horvátországban és a különbség évről évre egyre nagyobb.

2019 augusztusában 221,6 ezer magyar vendég 1,23 millió vendégéjszakát töltött el Horvátországban. A magyar tengernél a belföldi forgalom 287,1 ezer fő volt, amely 922,2 ezer vendégéjszakát jelentett. Érthető módon az emberek hosszabb időre utaznak Horvátországba, az átlagos kint tartózkodás 5,55 nap volt augusztusban, míg a Balatonon 3,21 nap. Utóbbi azt is jelenti, hogy sok magyar nem a „főnyaralását” tölti a magyar tengernél.

Hasonlóan alakultak az arányok júliusban is. Akkor 196,4 ezer magyar vendég 1,08 millió éjszakát töltött el Horvátországban, míg a Balatonnál 252,4 ezer magyar 867 ezer vendégéjszakát generált.

 

Bérelj időben ENC készüléket a 2020-as szezonra és kerüld el a sorban állást a kapuknál!

https://noroaming.hu/horvat-uthasznalat-turistaknak/

 

 

A két hónap számait összeadva kiderül, hogy 2010 hasonló időszakához képest a horvátországi magyar vendégek száma 101,1 százalékkal nőtt, duplájára nőtt, az éjszakák száma 89,5 százalékkal emelkedett. A Balatonnál a vendégszám bővülése 39,7 százalék, az éjszakáké 34,3.

A változás a vendégéjszakák számában érezhető igazán, ugyanis 2015-ig még a balatoni kereskedelmi szálláshelyek vezettek a horvátok előtt, azóta viszont ez megfordult, idén már több mint félmillió éjszaka a horvátok előnye, amely 22,4 százalékos különbség.

Csak a szezon létezik

A magyar turizmusról beszélve nem nagyon lehet nagyobb közhelyet elsütni, mint hogy a Balatonnál el kell vonatkoztatni a szezontól, nem csak a strandolókat kell kiszolgálni, hanem azokat is, akik kulturális, gasztronómiai programok miatt látogatnak ide a hidegebb hónapokban. Hogy ez a törekvés mennyire sikeres az nézőpont kérdése, az ugyanakkor biztos, hogy a júliusi, augusztusi 800-900 ezer belföldivendég-éjszaka télen 130-180 ezerre csökken. Ez 55-70 ezer vendég.

Ez ugyanakkor még mindig sokszorosa annak, mint ahány embert a téli Horvátország érdekel. Idén januárban például 1908 magyar turista 4569 éjszakát töltött el Horvátországban.

Ebben a vonatkozásban Horvátország egyáltalán nem konkurense a Balatonnak. Nem túl valószerű ugyanis, hogy télen tömegek induljanak el és autózzanak 5-7 órát egy olyan országba, amely turizmusát alapvetően a fürdőzőkre építi.

Rövidülő horvát nyaralások

A vendégéjszakák és a vendégszám hányadosa kiadja, hogy átlagosan hány napot töltenek az emberek egy-egy nyaralóhelyen. A Balatonnál ez a szám 2,5-3,5 nap körül szóródik. Nyáron több, szezonon kívül magasabb. Horvátországban ebben a tekintetben is nagy a szezonális kilengés, a nyári hónapokban 5,5 nap körül mozognak az értékek, szezonon kívül 2 és 3 nap között.

A horvátországi adat egyébként passzol ahhoz a nemzetközi trendhez, hogy a tömegturizmus terjedésével az emberek egyre több helyre, de rövidebb időtartamra utaznak.

2022-ben már az ENC-kölcsönzőtől!

Kedves korábbi megrendelőnk!
2022. január 1-jétől a No Roaming ENC üzletágát átvette az ENC-kölcsönző Kft., ezért az idei ENC bérléshez átirányítunk majd az enc-kolcsonzo.hu weboldalra!
Az ENC-kölcsönzőnél elérhető személyes átvételi lehetőséggel és a kiszámítható napidíjas rendszerrel még egyszerűbben és gyorsabban juthatsz majd az eszközhöz.
Idén is bérelj ENC-t utazásodhoz!