fbpx

Horvátország: enyhítettek a külföldiek beutazásának szigorán

 

Horvátország mostantól beengedi az üzleti célból, valamint halaszthatatlan személyes ügyekben intézkedni érkező uniós állampolgárokat. Nincs kötelező teszt és karantén. Fontos, hogy ez még nem a turisztikai jellegű utazások engedélyezése.

Mostantól külföldiek beléphetnek Horvátországba, indokolt esetben. A horvát belügyminiszter rendelete megengedi, hogy üzleti tárgyalásokra, gazdasági ügyekben, vagy indokolt esetben személyi ügyek intézésére is uniós állampolgárok beutazhassanak.

A miniszter szerint nem életszerű, ha valaki egy rövid tárgyalásra érkezik, és utána két hetet kellene karanténban töltenie, így a kötelező karanténtól ebben az esetben eltekintenek. Negatív orvosi igazolást sem kérnek, azonban a határon mindenki kap egy tájékoztatót, hogy milyen intézkedéseket kell betartania a horvátországi tartózkodása folyamán.

A rendelet szerint azok a külföldi állampolgárok és családtagjaik, aki rendelkeznek Horvátországban ingatlannal vagy hajóval, illetve temetésre érkeznek az országba, és ezt megfelelő dokumentumokkal alá is tudják támasztani, átléphetik a határt. Amennyiben más, nem előrelátható személyes okok miatt utaznának Horvátországba, azt megelőzően beutazási engedélyt kell kérvényezniük az uzg.covid@mup.hr email-címen.

Ugyanez vonatkozik az üzleti utakra is. Amennyiben az illető rendelkezik meghívóval, átlépheti a határt, ellenkező esetben itt is kérvényezni kell a belépést.

Fontos hangsúlyozni, hogy a mostani enyhítés nem vonatkozik turisztikai jellegű belépésre, az továbbra sem engedélyezett. A turistaforgalom szabályozásán jelenleg is dolgoznak. Egyrészt közös uniós döntés is várható, másrészt Horvátország kétoldalú egyezményekre törekszik legfontosabb partnerországaival, így pl. Magyarországgal is.

A rendelet a horvátoknak is megengedi, hogy külföldre utazzanak. Ez gyakorlatban nem egyszerű, hiszen a szomszédos országaik különböző előírásokkal várják őket. Szlovéniában pl. egyből hétnapos karantén vár rájuk. Magyarországra horvát állampolgárok jelenleg nem jöhetnek be, kivétel azok, akik a határ 40 kilométeres körzetében átjárhatnak munka ügyben, pl. az itteni mezőgazdasági érdekeltségeikben dolgozhatnak.

Forrás: nyarilap.hu

Címkék:

2022-ben már az ENC-kölcsönzőtől!

Kedves korábbi megrendelőnk!
2022. január 1-jétől a No Roaming ENC üzletágát átvette az ENC-kölcsönző Kft., ezért az idei ENC bérléshez átirányítunk majd az enc-kolcsonzo.hu weboldalra!
Az ENC-kölcsönzőnél elérhető személyes átvételi lehetőséggel és a kiszámítható napidíjas rendszerrel még egyszerűbben és gyorsabban juthatsz majd az eszközhöz.
Idén is bérelj ENC-t utazásodhoz!