fbpx

Hivatalos biztonsági utasítás horvátországi tartózkodáshoz

 

Forrás: Enter Croatia / Horvátországi utazás bejelentése után kapott hivatalos tájékoztatás (https://entercroatia.mup.hr) – 2020.06.29.

 

„Kedves utazók, üdvözöljük Önöket Horvátországban!

Abból a célból, hogy a Horvát Köztársaságban töltött idejük minél nagyobb biztonságban teljen, a folytatásban ismertetjük a Horvát Köztársaságba látogatók és a polgárok egészségügyi védelme érdekében tett intézkedéséket.

A Horvát Köztársaságba tett látogatás előtt nem szükséges COVID-19 elleni tesztelést végezni.

A Horvát Köztársaságba történő belépéskor nem köteles önizolációban tartózkodni (Kivéve: Bosznia és Hercegovina, Szerbia, Koszovó, Észak-Macedónia – 14 nap).

Kivételek:
A Horvát Köztársaságban töltött idő alatt jelentkező tünetek esetén. Amennyiben az adott személy a határon átkelt és az érkezéskor a betegség tünetei ismerhetők fel rajta, a szálláshelyén kell maradnia és telefonon kell kapcsolatba lépnie a házigazdával, azaz a látogatás szervezőjével, aki erről értesíti az első szintű egészségügyi védelem illetékes orvosát (pl. orvos a turisztikai ambulancián). A külföldi látogató házigazdája az első szintű egészségügyi védelem illetékes orvosának munkaidején kívül a mentőszolgálatot értesíti az ügyről.

Olyan esetben, amikor a Horvát Köztársaságba belépő személyen felelhetők a betegség jelei. Amennyiben a Horvát Köztársaságba való belépéskor az adott személyen felelhetők a betegség jelei, a határrendészet értesíti a határon illetékes közegészségügyi felügyelőt és/vagy azt a közegészségügyi felügyelőt, aki meghatározza a további eljárás menetét, az illetékes egészségügyi intézménybe tesztelés és gyógyítás céljából történő beutalás lehetősége mellett.

A vendéglátó és szórakoztató egységek, valamint a boltok nyitva tartanak. Az összes esetben meghatározásra kerültek a járványügyi védelmi intézkedések, amelyeknek célja a látogatók és az ott dolgozók védelme, valamint a helységek rendszeres fertőtlenítése.

A szálláshely elhagyása esetén javasolt a védőmaszk, vagy arc- és orrvédő használata, a biztonságos táv betartása (minimum 1,5 méter), valamint rendszeres kézfertőtlenítés.

A Horvát Népegészségügyi Intézmény által kiadott ajánlások és útmutatás:

  • Minél gyakoriabbi kézmosás meleg vízzel és szappannal és/vagy kézfertőtlenítő szer használata. Kerülni az arc, száj, orr és szemek érintését.
  • A fizetésnél javasolt a készpénzmentes kártyás fizetési mód, vagy online fizetés.
  • Javasolt a saját közlekedési eszköz használata, vagy a rent a car szolgáltatás igénybevétele, amennyiben pedig másfajta közlekedési eszközt vesz igénybe, tartsa be a betegség terjedése ellen alkalmazott megelőző intézkedéseket (fizikai távolság, rendszeres kézmosás, védőmaszk és kesztyű használat, valamint hasonlók).
  • Ajánlott a csoportos kontaktus kerülése olyan személyekkel, akikkel nem egy szálláshelyen tartózkodik.
  • Akut légúti fertőzés tünetei esetén (köhögés, torokfájás, növekvő testi hőmérséklet, rövid lélegzés/légszomj, ízlelő és szagoló érzékvesztés ) a szálláshelyen kell maradni és értesíteni a házigazdát/illetékes háziorvost (pl. orvos a turisztikai ambulancián).
  • Súlyos, életveszélyes tünetek esetén értesíteni kell a mentőszolgálatot a 112-es számon.

Ajánljuk, hogy szükség esetén, a tünetek jelentkezésénél lépjen kapcsolatba a házigazdájával, aki értesíti majd az illetékes orvost.

További tájékoztatást és magyarázatot az 112-es, vagy 113-es számon lehet kapni.

Mentőszolgálat száma Zágrábban 194, Zágrábon kívül 112.”

 

2022-ben már az ENC-kölcsönzőtől!

Kedves korábbi megrendelőnk!
2022. január 1-jétől a No Roaming ENC üzletágát átvette az ENC-kölcsönző Kft., ezért az idei ENC bérléshez átirányítunk majd az enc-kolcsonzo.hu weboldalra!
Az ENC-kölcsönzőnél elérhető személyes átvételi lehetőséggel és a kiszámítható napidíjas rendszerrel még egyszerűbben és gyorsabban juthatsz majd az eszközhöz.
Idén is bérelj ENC-t utazásodhoz!