fbpx

Hasznos infók autósoknak horvátországi utazáshoz

 

Jogosítvány

Gépjárművel történő beutazásnál az érvényes vezetői engedély és forgalmi engedély mellett rendelkezni kell a beutazáshoz használt gépjárműre vonatkozó érvényes nemzetközi biztosítási zöldkártyával is.

 

Parkolás

A vidéki üdülőhelyeken általában egyszerűbb, a fővárosban azonban rendkívül nehéz parkolni. A tilosban parkoló gépkocsikat azonnal elszállítják. A gépjármű kiváltása kb. 500 kuna, ezen felül a közlekedési szabálysértés bírságát is ki kell fizetni, ami változó, de legalább 250 kuna.

 

Autópályadíjak

Horvátországban az autópályák használata díjköteles. A díjat a fizetőkapuknál kell kifizetni euróban vagy kunában, de ki lehet egyenlíteni hitelkártyával, valamint az ENC (útdíjak elektronikus fizetése) készülékkel is. Javasoljuk az ENC használatát, mert nincs sorban állás. Bérlés esetén, amennyiben már megvan az utazás pontos dátuma, érdemes mielőbb megrendelni a készüléket, hogy biztosan legyen még készleten. A készülék előnye többek között, hogy a fizetős kapuknál külön sorban haladhatnak azok a gépjárművek, melyek rendelkeznek ENC-vel, ezeknél jellemzően nincs vagy rövidebb a sorban állás ideje is. Továbbá így előre, forintban is rendezhető az autópálya díja, készpénz használata nélkül. A bérléshez regisztráció szükséges, melyhez csak járműkategória szükséges (rendszám nem). A horvátországi gyorsforgalmi utakon lévő alagutak használatáért külön díjat nem kell fizetni. Ez alól kivételt képez az Isztria kapujában megépített Ucka alagút.

Nyári szezonban fennakadások, forgalmi dugók okozhatnak torlódást és több órás várakozást az autópályákon a fizetőkapunál és a határátkelőknél – főleg a szombati ill. vasárnapi napokon a turnusváltások miatt.

 

Sebességhatárok

Személyautóval:

lakott területen 50 km/h

egyéb utakon 90 km/h

autóúton 110km/h

autópályán 130 km/h

 

 

 

Megengedett alkoholmennyiség

A 24 évesnél idősebb, nem hivatásos sofőröknek literenként 0,5 gramm alkoholszintet engedélyez a horvát állam. A 24 év alattiak és a hivatásos sofőrök azonban nem fogyaszthatnak alkoholt vezetés előtt és alatt. Felhívjuk a Horvátországba utazók figyelmét, hogy ugyan az alkohol fogyasztása nem teljes mértékben tiltott, a közlekedési baleset okozásánál súlyosbító tényező és 1,5 % esetén három év börtönbüntetéssel is büntetendő!

https://www.alkohol.info.hu/veralkoholszint-kalkulator/

 

Közúti baleset, defekt

Kisebb koccanásos baleset esetén elegendő a baleset résztvevőinek az ún. európai baleseti bejelentő nyomtatvány kitöltése. Ilyen esetekben is ajánlott rendőrt hívni, mert a rendőrtől igazolást kell kérni a magyar jármű sérüléséről, amely nélkül nem hagyható el az ország!

Fontos, hogy a magyar gépkocsivezető vegye fel a másik fél, vagy valamennyi résztvevő kötelező biztosítási kötvénye számának, a biztosító társaságnak, a gépkocsinak, illetve vezetőjének az adatait. A hazautazást követően a balesetből származó kár megtérítéséhez az adott biztosítónak kell megkérnie a baleseti rendőrségi jegyzőkönyvet.

Nagyobb közlekedési baleset esetén mindenképpen rendőrt kell hívni! A szabálysértés elkövetőjének útlevelét a rendőrség bevonja, és a szabálysértési eljárás befejezéséig, illetve maximum 72 óráig visszatartja. A szabálysértési bíró a rendőrség által készített helyszínelési jegyzőkönyv és feljelentés alapján hozza meg határozatát. Ezért fontos, hogy a helyszínelés során a rendőr valamennyi részletről meggyőződjön, és arról tájékoztassa a bíróságot.

 

Gyerekek az autóban

Első ülésen 12 éves kor alatti gyermek nem utazhat; 5 éves korig gyerekülés használata kötelező, a szabálysértésért pénzbírság jár.

 

Láthatósági mellény

A Horvátországba belépő autóban, gépjárművenként legalább egy sárga-sárgászöld fényvisszaverő mellényt kell tartani.

 

Radardetektor

Felhívjuk a figyelmet, hogy Horvátországban valamennyi radardetektor használata tilos! Még kikapcsolt állapotban sem megengedett a gépkocsiban tartani, a határon, illetve rendőri ellenőrzés során szabálysértési bírságot szab ki a horvát hatóság. Javasoljuk ezeket a berendezéseket utazás előtt eltávolítani.

 

Címkék: ,

2022-ben már az ENC-kölcsönzőtől!

Kedves korábbi megrendelőnk!
2022. január 1-jétől a No Roaming ENC üzletágát átvette az ENC-kölcsönző Kft., ezért az idei ENC bérléshez átirányítunk majd az enc-kolcsonzo.hu weboldalra!
Az ENC-kölcsönzőnél elérhető személyes átvételi lehetőséggel és a kiszámítható napidíjas rendszerrel még egyszerűbben és gyorsabban juthatsz majd az eszközhöz.
Idén is bérelj ENC-t utazásodhoz!