fbpx

Dubrovnik, a világ egyik leggyönyörűbb városa

 

Dubrovnik Horvátország egyik legismertebb és legszebb városa. Csak úgy özönlenek a turisták, a forgató csoportok és a híres emberek a világ minden tájáról. Dubrovnik a délszláv háborúban súlyosan megsérült, de a károkat sikerült azóta helyreállítani, Dubrovnik most már eredeti arculatával várja az ide látogatókat. Ha a környéken nyaralunk, mi is szánjunk egy napot Dubrovnik óvárosának felfedezésére. A város különlegessége, hogy már kora márciustól, egészen október végéig kellemes langyos-meleg van itt, így Dubrovnik nyaralás mellett tavaszi, őszi kirándulásokra is tökéletes célpont.

Dubrovnik Budapesttől légvonalban 550 kilométerre fekszik, Horvátország déli csücskén. Mára Horvátország és az egész világ egyik legtrendibb helye lett. A történelem rögös évszázadai alatt, számos uralkodó és hadvezér is kitűzte zászlaját  Dubrovnik várára. Most is sok uralkodó és híresség jár ide, például Bill Gates, Giorgio Armani, Bernie Ecclestone vagy éppen a Trónok harca teljes legénysége. Több világsztár tölti itt (vagy a szomszédos Cavtatban) a szabadságát. Ha eljutunk Horvátország e déli csücskére, minden bizonnyal ránk is nagy hatással lesznek a több száz éves épületek és az óváros monumentális, erődítmény-szerű építészete.

Családi nyaralás helyszíneként

Dubrovnik gyerekkel, családosan is jó úticél. A legtöbb apartman, szálláslehetőség az óvárostól keletre, a domboldalban van. Innen egyrészt – ha szerencsések vagyunk – csodaszép kilátás nyílik Dubrovnik óvárosára, másrészt kis sétával már lent is lehetünk a Banje strandon. A strand közepesen lassan mélyül, az elején kavicsos, majd néhol átvált homokossá. Gyerekkel nyugodtan válasszuk ezt a strandot, szeretni fogja a nagy hullámokat. A Lopud félsziget strandjait érdemes még gyerekkel felkeresni, hiszen ezek viszonylag lassan mélyülő, vízi gumivárakkal rendelkező strandok.

 

Ha engedik a gyerekek, hogy megnézzük Dubrovnik kötelező látnivalóit, egy hajós kirándulásra is érdemes befizetni. Szemközt található a Lokrum sziget, de nagyon sok kirándulás indul a dél dalmát szigetvilágba, például Korculára, Mljetre. Érdemes egy montenegrói kirándulást is beiktatni a nyaralásunkba. A szintén homokos stranddal rendelkező Igalo alig 50 kilométer innen, de ha bírjuk szusszal egészen Kotorig érdemes elautózni. Ha nagyon nem megy a városnézős program Tivatnál ismételten jól kiépített strandokat találunk. Ha ügyesen megszervezzük, csodálatos élményekkel zárulhat egy nyaralás Dubrovnikban.

Aktív nyaralások szerelmesei is megtalálják itt számításukat.

Egyrészről sok tengerparti sétány található a környéken ahol futhatunk, biciklizhetünk. Nagyon sok csendes tengerpart van, ahol úszni lehet. Ha jó erőnlétben vagyunk, akár a Lokrum szigetre is átúszhatunk, átkajakozhatunk. Ha kajakot bérlünk a Bettina barlangig is elevezhetünk. Ez egy olyan hely, amit csak a vízen keresztül lehet megközelíteni, így eléggé csendesnek mondható.

Akik a bakancsukat is magukkal hozzák Dubrovnikba, megmászhatják a Dinári-hegység adriai csúcsait. Búvárkodásra és vízi sportokra is számos lehetőség kínálkozik. A Lopud félszigeten érdemes szétnézni ezügyben.

Ha a barátainkkal érkezünk Dubrovnikba, akkor is jól fogjuk érezni magunk. Számos kirándulást szerveznek a környező szigetekre. A javaslatunk, hogy Lopud szigetre menjünk el, mert itt egy hatalmas, lassan mélyülő homokos strandon tudunk fürödni. Kellemes, forró, puha homokos strandot találunk itt.

Az éjszaka is a miénk! Csak kevesen tudnak róla, de Dubrovnikban hatalmas bulikat szerveznek. Ezt a helyet keressük: Club Revelin. Hatalmas tánctér és Dubrovnik legnagyobb terasza található itt, ahonnan csodálatos kilátás tárul a kivilágított óvárosra. Ha nagyon sokat pörögtünk a táncparketten, pihenjünk meg a Barlang Bárban.

Az óváros felfedezése

A Revellin erőd mögötti Ploce kapun érünk be az óvárosba, ahonnan kapásból a Főtérre jutunk. Dubrovnik (egykor nevén Ragúza) fontosabb látnivalói is itt találhatók, úgy mint a Harangtorony, az Orlando oszlop, a Sponza- és a Rektori palota. A Főtérről indul a Főutca, illetve innen jutunk ki a piacra és a kikötőbe is. Egy nyaralás Dubrovnikban nem is telhet el a nélkül, hogy ezeket a nevezetességeket és párszor ne járnánk végig.

Dubrovnik legszembetűnőbb része talán a várfal. A VII. századtól folyamatosan építik. Sok helyen kettős várfal védi Dubrovnikot. A legerősebb része a képen, a háttérben látható, kör alakú Minčeta erőd. A várfalra a kikötőnél és a Pile kapunál lehet felmenni.

Nyári programok

Dubrovnik annyira pörgős város, hogy majd minden hétvégére jut valamilyen program. Sok helyi termelői vásár van hétvégenként, nagyon sok koncertet, komoly zenei előadást rendeznek az óvárosban. Szinte már tradíció a minden év július közepétől induló Dubrovnik Nyári fesztivál. Majd egy hónapon keresztül tart ez a színes és igen érdekes rendezvény. Ha jól időzítünk, híres emberek társaságában, igazi fényűző, luxus hangulatú is lehet a nyaralás Dubrovnikban. Egyébként a legtöbb celeb, aki Horvátországba tervezi a nyaralását, ilyenkor július végén érkezik Dubrovnikba.

Nemcsak a komolyzenei kínálat érdekes, Dubrovnikban több éjszakai bár is működik. Indulás előtt tájékozódjunk, milyen programok lesznek a környéken.

Szállás

Elég nehéz dolga lesz annak, aki a nyári főszezonra keres szállást. Dubrovnik szálláskínálata elég gyorsan feltöltődik. Az óváros igényesen kialakított apartmanjai csillagászati áron vannak és nagyon gyorsan gazdára találnak, így érdemes időben elkezdeni keresgélni. Az óváros környéki szállodáknak már nagyobb kapacitásuk van, ott is érdemes próbálkozni.

Helyi gasztronómiai kínálat

A leghíresebb dubrovniki étterem a Nautica. Ez helyileg a Bokar és a Lovrijenac erődök közötti feltöltött földterületen fekszik. Az étteremben szinte bármilyen halas ételkülönlegességet elkészítenek. Természetesen az asztalra kerülő halakat frissen fogják ki minden nap a környező tengerből.

Számos híresség megfordult már itt, például Ante Gotovina (ő egy helyi háborús hős), Bernie Ecclestone, a norvég királyi pár, Vladimir Klitschko, Kurt Russel, Goldie Hawn, Eva Longoria, Richard Gere, Owen Wilson, Roger Moore és II. János pápa.

Strandok

Ha felfedezés közben nagyon elfáradnánk, a piac mögött egy rést találunk a falon, ahol ha áthaladunk, egy kis strandra érünk ki. Ez a Buza strand. Itt egy bárban tudunk felfrissülni és végre egy kis szabad levegőt szívni. Egy Dubrovnik-i nyaralás során érdemes egy naplementét végignézni innen. Ha kellemesen elidőztünk a naplementében, csak beugrunk az óvárosba s élvezzük a középkori, mediterrán éjszakai életet.

Kirándulási lehetőségek

Mivel Dubrovnik Horvátország déli végén fekszik, így innen a Dél-Dalmát szigetvilágot illetve Montenegrót érjük el könnyen. A kikötőben sok kirándulást szerveznek a szemközti Lokrum szigetre. Ide akár többször is elmehetünk. A javaslatunk az, hogy egy olyan túrára fizessünk be,  amely Korculára megy. Korcula legalább olyan szép, mint Dubrovnik. A másik kiváló program a montenegrói kirándulás. Olyan útra érdemes befizetni, mely egészen Kotorig elmegy, hisz Korcula és Dubrovnik után ez a harmadik legszebb és legmisztikusabb város a környéken.

Ha jól megszervezzük a nyaralásunk, csodálatos élményekkel térünk haza. Vegyünk valamilyen helyi ajándékot, amit majd itthon ki tudunk tenni az asztalra. Ha valamilyen különleges ételt szeretnénk hazahozni, akkor bort, natúr olíva olajat, rakiját (ez a horvát pálinka) érdemes vásárolni. Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy ez a csodálatos városállam annyira délen fekszik már, hogy Dubrovnik nyaraláson túl, őszi, tavaszi, sőt téli kirándulásra is alkalmas. Érdemes spórolni, mert nagyon jó szilveszteri programokat csinálnak a helyiek, s mind e mellett Dubrovnik tavasszal a legszebb, amikor a mediterrán virágok elkezdenek kinyílni.

Dubrovnik megközelítése

Dubrovnik autóval: a horvát A1-es autópályán a bosnyák határig tartunk. A horvát-bosnyák határ előtt letérünk a Jadranska magistrala nevű, régi 8-as jelű főútra, s itt tesszük meg a Dubrovnikig fennmaradó részt. Dubrovnik Bosznián keresztül is elérhető. Így ugyan rövidebb a távolság, de lakott területen kell haladunk, így a vezetési idő legalább annyi mint Horvátországon keresztül.

Bérelj ENC készüléket és tedd meg rövidebb idő alatt az ide vezető utat.

Dubrovnik repülővel: Dubrovnik repülőtere (DBV) az óvárostól 20 kilométerre délre fekszik. Szinte az összes európai nagyvárosból megközelíthető Dubrovnik repülővel, sőt még közel keletről is van repülőjárat. Budapestről a LOT indított idén repülőjáratot Dubrovnikba.

Dubrovnik vonattal: Az ide vezető keskeny tengerparti úton nem lehetséges vasúti nyomvonalat kialakítani, így Dubrovniknak nincs vasútállomása. A legközelebbi vonatállomást Splitben találjuk. Onnan busszal kell tovább haladnunk. Splitbe Zárgábból, illetve Budapestről van közvetlen – hálókocsis – vonatjárat.

Dubrovnik busszal: A fő buszpályaudvar (Kantafig) a Tudjman híd mellett található, az óvárostól nagyjából 2,5 kilométerre. Innen akár be is sétálhatunk Dubrovnikba. Közvetlen buszjáratok vannak Zágrábba, Rijekába, Zadarba, Mostarba, Szarajevóba illetve Herceg Noviba, Kotorba és Budvába.

Dubrovnik hajóval: A Jadrolinija Rijekából indít hajójáratokat. A Rijeka-Dubrovnik járat 20 óra alatt ér célba. Út közben Splitnél Stari Gradnál és Korculánál is megáll. Az olaszországi Bariból is rendszeres hajójáratok indulnak Dubrovnikba. Mind e mellett sok földközi tengeri hajóútvonal fontos állomása Dubrovnik.

Budapest Dubrovnik távolsága (Horvátországon keresztül): 950 km

 

 

 

 

 

 

2022-ben már az ENC-kölcsönzőtől!

Kedves korábbi megrendelőnk!
2022. január 1-jétől a No Roaming ENC üzletágát átvette az ENC-kölcsönző Kft., ezért az idei ENC bérléshez átirányítunk majd az enc-kolcsonzo.hu weboldalra!
Az ENC-kölcsönzőnél elérhető személyes átvételi lehetőséggel és a kiszámítható napidíjas rendszerrel még egyszerűbben és gyorsabban juthatsz majd az eszközhöz.
Idén is bérelj ENC-t utazásodhoz!