fbpx

Brodet – a tipikus horvát leves

 

A horvátok nem tulajdonítanak akkora hagyományt a leveseknek, mint mi, magyarok. Ha levesről van szó, leggyakrabban a Brodet, más néven hallevest szokták elkészíteni. Különlegessége, hogy többféle halból készül, és mindig agyagedényben, parázson készítik el. Polentával tálalják. Legalább háromféle halat használj az elkészítés során, azonban minél több, annál biztosabb a siker!

Hozzávalók
  • 1,5 kg hal  angolna, tengeri menyhal, pisztráng, lapos hal (letisztítva, pikkelyezve, feje és a farka eltávolítva, szeletekre vágva
  • 100 ml extra szűz oliva olaj, + a sütéshez amennyi kell
  • fél citrom leve
  • 20 fokhagyma gerezd zúzva
  • fél csokor aprított petrezselyem
  • 1 db nagy vöröshagyma aprítva
  • fél csésze finomra vágott paradicsom
  • 100 ml fehér bor
  • só és bors ízlés szerint
  • 500 ml halleves alaplé vagy víz
  • 12 db éti kagyló, tisztítva
  • 6 db garnélarák, homár
  • 12 db koktél paradicsom