Az uniós járványútlevél lesz a megoldás?

 

Hétfőn délben az Európai Unió turisztikai miniszterei konferenciát tartottak, amelyen a turizmus beindításának lehetőségeit vizsgálták meg.

A konferenciára Dubrovnikban került sor, ahol a miniszterek közös videokonferencián vettek részt.

Az idegenforgalom beindításának gazdaságilag is fontos szerepe lenne az Unió számára, különösen a mediterrán országokban, ahol a turizmusból származó bevételek jelentős részét teszik ki a nemzeti jövedelemnek. A számadatok szerint Olaszország és Spanyolország 12-13%, míg Görögország és Horvátország jövedelmének közel 20%-a származik ebből az iparágból.

A miniszterek elképzelése szerint un. járványútlevéllel (angol nevén Covid-19 passport) lehetne utazni a következő időszakban az Unión belül. Az utazás és az útlevél megszerzésének feltételeit májusban dolgozzák ki.

Az miniszterek abban is megállapodtak, hogy a közös útlevélen kívül egyes országok kétoldalú szerződéseket is köthetnének, amelyben megkönnyítik egymás állampolgárainak utazását. Horvátország erre készül több uniós országgal, például Magyarországgal is turisztikai folyosót nyitna a következő időszakra.

Láthatóan a mediterrán országok bátrabban nyitnának, míg a németek vagy az osztrákok sokkal óvatosabbak. Ők inkább azt szeretnék, hogy az állampolgáraik saját hazájukban töltsék el a szabadságukat, így támogatva a hazai turizmust ezekben a nehéz időkben.