fbpx

Az Isztriai-félsziget ingyenes útjai

Ne fizess útdíjat Isztrián, használj inkább kevésbé forgalmas főútvonalakat!

A fizetős utakon (autópálya) kívül számos útvonalon elérhetőek az Isztriai-félsziget nagyobb üdülővárosai, ugyan ezek az utak 20-30 perccel hosszabb menetidőt vehetnek igénybe, de főszezonban, a kapuknál sorban állva lehetséges, hogy autópályán is megnő ennyivel az utazásunk. Nem beszélve arról, hogy a környező kisvárosokon áthaladva számos látnivalóval, érdekességgel, egy finom, festői környezetben elköltött ebéddel is tarkíthatjuk az utunkat. Bátran ajánljuk azoknak, akik nem ragaszkodnak a monoton, drága autópályához, hogy merjenek belevágni egy élményekkel teli, gyönyörű kirándulásba.

Fiume/Rijeka – Pula (Póla)

Fizetős úton 57 kuna, azaz oda-vissza 5140 Ft-ot takaríthatsz meg, ha elkerülöd a fizetős Y-autóutat. Várható menetidő különbség 20 perc.


Útközben található nevezetességek:

Abbázia/ Opatija:

Lungomare parti sétány:

12 km hosszú, gyönyörű látványt ígér, melynek mentén Opatija legpatinásabb épületei, éttermek, kávézók, parkok és kis öblök lelhetőek fel.

Az út első része 1899-re, míg a második fele 1911-re készült el. Az Adria talán legszebb sétánya ez, melynek a végén foghatunk egy vízitaxit, ha nincs kedvünk visszafelé is gyalogolni.

Leány a sirállyal szobor:

A Lungomare sétányon keresztül elérhető, mesterséges sziklán lévő szobor Zvonko Car szobrászművész munkája, és 1956-os elkészülte óta Opatija szimbólumának számít.

Angyali üdvözlet templom:

Egész Abbáziából látható, neoromán stílusban épült templom alapkövét 1906-ban fektették le, az utolsó simításokat végül 1926-ban végezték el rajta.

 

Villa Angiolina:

A fantasztikus gazdagságú villát, mely Opatija első villája, és annak csodás virágoskertjét, és parkját Iginio Scarpa, egy rijekai nemes kereskedő építtette 1844-ben, 2000-ben teljesen felújították.

Csodás kilátás nyílik a villa romantikus parkjából a tengerre. Belépőjegy 10 kuna, de kívülről is egész jól látható.

 

Szent Jakab templom és park

A Villa Angiolina és a Szent Jakab templom körüli hatalmas Szent Jakab parkban a Távol-Keletről, Dél-Amerikából, Ausztráliából, és a világ más tájairól származó csodálatos,

és igen egzotikus növények tekinthetők meg. A leghíresebb közülük talán a japán kamélia, azaz a Camellia japonica.

 

Hotel Kvarner

A Hotel Kvarner Abbázia, és egyben valószínűleg az Adria keleti partjának legrégebbi szállodája. 1884-ben mindössze 10 hónap alatt épült meg – a Monarchia minden részéről hozattak ide építőanyagokat, és mesterembereket.

 

Helios és Selena szobor

Hans Rathaustsky szobrászművész 1899-es alkotása Opatija parkjának központjában áll és neobarokk stílusjegyek jellemzőek rá.

 

Fiume/Rijeka – Rovinj

Fizetős úton: 44 kuna, azaz oda-visza 3968 Ft-ot spórolhatsz meg, ha nem a fizetős autóutat veszed igénybe.

 

Fiume/Rijeka – Porec

Fizetős úton: 30 kuna, azaz oda-vissza 2706,- Ft lenne az útdíj összege.

 

Fiume/Rijeka-Umag

Fizetős úton: 35 kuna, 3158 Ft útdíjköltséget takaríthatsz meg, ha az egyébként jó minőségű, nem fizetős útvonalat választod.

 

 

Egy kis kerülővel elérhető a Mirna folyó völgyéből kiemelkedő Motovun városka.

Motovun a leghíresebb belső isztriai település. Helyileg az Isztria kellős közepén, a Mirna folyó völgyében, egy kis domb tetején fekszik. Ha az Isztrián nyaralunk, ez egy kötelező úticél lesz.

Kocsival a 44-es úton lehet a várost megközelíteni. Érdemes a Motovun kirándulást összekötni Hum településsel, mely Horvátország legkisebb falva.

Ha egy különleges ebédre vágysz, ne hagyd ki az Učka vendéglőt! Mi legutóbb vaddisznó- és medvepörköltet ettünk a híres alagút feletti hegyen álló étteremben!

Itt naponta változó többféle menüből lehet választani. A menük ára egységesen 60 Kn, amely tartalmazza a levest és a főételt. A hely specialitása a medvetál.

A medvetálban egész szelet medvehúsok vannak áfonyás öntettel krumplinudli (njoki) körettel, melynek ára 50 kuna.

2022-ben már az ENC-kölcsönzőtől!

Kedves korábbi megrendelőnk!
2022. január 1-jétől a No Roaming ENC üzletágát átvette az ENC-kölcsönző Kft., ezért az idei ENC bérléshez átirányítunk majd az enc-kolcsonzo.hu weboldalra!
Az ENC-kölcsönzőnél elérhető személyes átvételi lehetőséggel és a kiszámítható napidíjas rendszerrel még egyszerűbben és gyorsabban juthatsz majd az eszközhöz.
Idén is bérelj ENC-t utazásodhoz!