fbpx

Munkaszüneti napok Horvátországban

 

Nyaraláskor váratlanul érhet minket egy munkaszüneti nap az adott országban, ezért összegyűjtöttük a horvátországi ünnepnapokat.

 

Horvátországi munkaszüneti napok 2020-ban:

• Január 1. Újév
• Január 6. Vízkereszt
• Április 12-13. Húsvét
• Május 1. A munka ünnepe
Május 30. Köztársaság napja
• Június 11. Úr napja, Húsvétot követő 60. nap (csütörtök)
• Június 22. Az antifasiszta felkelés napja (1941-ben e napon kezdődött a fasizmus elleni küzdelem az ellenállási mozgalom részéről)
• Június 25. Az állampolgárság ünnepe (az 1991-es horvát függetlenség kikiáltásának emléknapja)
• Augusztus 5. Nemzeti hálaadás napja
• Augusztus 15. Nagyboldogasszony napja
• Október 8. Függetlenség napja
• November 1. Mindenszentek napja
• December 25-26. Karácsony

 

Néhány érdekesség és eseményajánló

Az ország függetlenségének elnyerése óta tudatosan terjesztik, népszerűsítik a horvát nemzeti kultúrát, ezen belül is kiemelkedő szerepe van a népi táncoknak, népdaloknak, népi ünnepeknek. Nyaralásunk során érdemes ezekre ellátogatni. Horvátországban nyáron sok turistát vonzanak a partvidék népi ünnepei.

Ha a pihenésünk időszaka augusztusra esik, Nagyboldogasszony (aug.15.) napjához legközelebb eső hétvégén Sinj-ben ünneplik a régió törökök felett aratott győzelmét. A fesztivál tetőpontján a lovagoknak lándzsájukkal bele kell találniuk egy gyűrűbe, akárcsak a korabeli lovagi tornákon.

A történelem és az íjászat kedvelői biztosan értékelik majd a Rab városában július 27-én megrendezett számszeríjász versenyt, ahol különös hangsúlyt fektetnek a jelmezekre is- reneszánsz öltözékben és tollas kalapban sétáló versenyzők között vegyülhet el a „nép”.

Az újjáélesztett horvátországi hagyományok közül számos kapcsolódik a nagyböjti, húsvéti időszakhoz. A nagyböjt kezdetét az egyre népszerűbbé váló karneválok jelzik, aki tavasszal jár horvátországi tájakon, ne hagyja ki ezeket az eseményeket. Szinte minden városnak külön karneválja van, de ha valódi látványosságra vágyunk, érdemes ellátogatni nyaralásunk során Rijekába, ahol egy hétre szinte leáll az élet ilyenkor.

A Zágráb közeli Samobor karneváljain is több százezer ember gyűlik egybe, hogy élvezze a zenés, táncos ünneplést, ha részt veszünk rajta, nyaralásunk színes emlékekkel gazdagodhat

Aki pihenése alatt fotózni is szeretne, az feltétlenül látogasson el virágvasárnap Dubrovnikra és környékére, ahol felvirágozott és megáldott pálma és olajágakkal díszítik a lakók otthonaikat.

Hvaron, Bracon és Korculán a nagyhetet körmenetekkel ünneplik, míg az ország középső részén máglyákat (krijes) gyújtanak ilyenkor és húsvétra hímes tojásokkal köszöntik egymást az emberek.

2022-ben már az ENC-kölcsönzőtől!

Kedves korábbi megrendelőnk!
2022. január 1-jétől a No Roaming ENC üzletágát átvette az ENC-kölcsönző Kft., ezért az idei ENC bérléshez átirányítunk majd az enc-kolcsonzo.hu weboldalra!
Az ENC-kölcsönzőnél elérhető személyes átvételi lehetőséggel és a kiszámítható napidíjas rendszerrel még egyszerűbben és gyorsabban juthatsz majd az eszközhöz.
Idén is bérelj ENC-t utazásodhoz!