fbpx

A spliti Diokleciánusz palota

 

Különböző ásatások bizonyítják, hogy Horvátország már több tízezer évvel ezelőtt is lakott terület volt. Ennek köszönhetően számos látnivalót rejteget magában, minden korszakból fellelhetőek kulturális hagyatékok.  A szárazföldi területekre a középkori civilizáció volt jelentős hatással, míg a tengerparti részek ma is erős mediterrán hatást tükröznek az ide látogatók felé. Az itt megtalálható épületek minden kor építészeti stílusjegyeit képviselik, azonban a leginkább felismerhető jegyek a római korból maradtak ránk. Legnépszerűbb a Splitben található Diokleciánusz palota és az óváros, mely az UNESCO világörökségének a része.

Split a horvát tengerpart legjelentősebb városa, gazdasági és igazgatási központ. Tradíciói 1700 évre visszanyúlnak, így a világ egyik legrégebbi városa. Horvátország egyik legérdekesebb műemléke ez a körülbelül 1700 éves palota. Diokleciánusz császár 293-ban kezdte el építtetni, mire elkészült 8-10.000 ember lakott a palotában, ebből fakad különlegessége is, hiszen ez az épület a történelem során majdnem mindig lakott volt. A Szent Dujmó Székesegyház is itt található a fő téren, mely az uralkodó mauzóleuma volt. 57 méter magas harangtornyát a XVIII. században építették, mely páratlan kilátást nyújt Split városára.  A császár itt élte fénykorát. Pincéjében ma is számos színházi előadást és koncertet tartanak az érdeklődők számára. Aki ide látogat, úgy érzi majd, mintha egy középkorban játszódó film részese lenne, köszönhetően a sok árusnak, sikátoroknak és tavernáknak.

2022-ben már az ENC-kölcsönzőtől!

Kedves korábbi megrendelőnk!
2022. január 1-jétől a No Roaming ENC üzletágát átvette az ENC-kölcsönző Kft., ezért az idei ENC bérléshez átirányítunk majd az enc-kolcsonzo.hu weboldalra!
Az ENC-kölcsönzőnél elérhető személyes átvételi lehetőséggel és a kiszámítható napidíjas rendszerrel még egyszerűbben és gyorsabban juthatsz majd az eszközhöz.
Idén is bérelj ENC-t utazásodhoz!