fbpx

A káprázatos Brijuni Nemzeti Park

 

Ez a ma már védett terület az Isztriai-félsziget legnagyobb, és egyben legkülönlegesebb szigetcsoportja. 1983-ban lett Nemzeti Park, és bár 14 kis szigetből áll, csupán két szigetet tudsz meglátogatni: a Veli Brijun és a Mali Brijun szigeteket.

Számos kirándulást szerveznek ide a környező városokból, viszont fontos, hogy a nemzeti park igazgatósága által szervezett túrákat válasszuk, hiszen csak azok mennek be valóban a szigetre.

A magas napsütéses órák számának köszönhetően éves átlag hőmérséklet 14 fok, a páratartalom pedig 76%.

Már a kőkorszakban is lakott település volt. Ma főként a horvát hadsereg nyaralói találhatóak a szigeten, de előfordul pár elszeparált luxusvilla is, a nem látogatható szigeteken. A Brijuni szigetek különlegessége az állat- és növényvilágából ered. Jellemzően mediterrán, több kihaló félben lévő növénnyel, mint például a vad uborka vagy a tengeri mákkal is találkozhatunk itt.

Állatvilága széles skálán mozog, őshonos madár többek között a kormorán, a fülemüle, a kócsag, de megtalálható itt a páva, a muflon vagy a fácán is. Turistáktól mentes időszakokban gyakori a delfin és a tengeri teknős is.

A természeti látnivalókon túl három fő látványossága van a szigetcsoportnak. Az első a sziget északi részében található Szafari park, melyben az állatok szabadon kószálnak a látogatók között.

Második a Nagy Brijuni szigeten található római villa és kikötő melynek építése a Kr. u. I. századra tehető. A tenger alatt 1 méterrel a régi kikötő romjai is megtalálhatóak.

Harmadik és egyben talán legérdekesebb látnivaló az a közel 200 dinoszaurusz lábnyom, melyek szervezetten sajnos nem tekinthetőek meg, de ha nekivágunk a szigetnek az északi végén megtaláljuk őket.

2022-ben már az ENC-kölcsönzőtől!

Kedves korábbi megrendelőnk!
2022. január 1-jétől a No Roaming ENC üzletágát átvette az ENC-kölcsönző Kft., ezért az idei ENC bérléshez átirányítunk majd az enc-kolcsonzo.hu weboldalra!
Az ENC-kölcsönzőnél elérhető személyes átvételi lehetőséggel és a kiszámítható napidíjas rendszerrel még egyszerűbben és gyorsabban juthatsz majd az eszközhöz.
Idén is bérelj ENC-t utazásodhoz!